LÁTVÁNYOS SZAKASZÁHOZ ÉRT A KONDOROSI NÉPFŐISKOLA ÉPÍTÉSE

2022-01-26

Rólunk megjelentKondorosi Fehér Liliom Népfőiskola

Kondoros központjában tavaly kezdtek látványos munkába. A Nemzeti Művelődési Intézet létrehozza a Kondorosi Fehér Liliom Népfőiskolát, melyhez az egykori iskolát, valamint a szomszédságában álló százéves házat korhű stílusban felújítják, emellett új, modern épületekkel is bővítik. Az első ütem várhatóan áprilisban elkészül.

Bár kívülről nem látszik, a munkások folyamatosan dolgoznak az népfőiskola létrehozásán – számolt be videóban Szabó Lajos, a beruházás projektvezetője. Függetlenül az éjszakai -8, -10 fokos hőmérséklettől, a nyílászárókat lefóliázva belül fűtenek, és a szakipar dolgozik. Többek között a villanyszerelők, a festők, a gépészek, a fűtés-hűtésszerelők. A napokban pedig elkezdték az álmennyezet szerkezetének építését is.

– Az egész beruházást három ütemre bontottuk. Az első ütemben a régi két épület felújítása, tehát a régi Mahács iskola teljes felújítása történik. Ennek a határideje 2022. április 30-a. A második ütem kezdési határideje időjárásfüggő, de a befejezése augusztus 31. A harmadik ütemben pedig a telek nyugati oldalán megépülő füvészkert, grillkonyha, öltözők, raktárok, a kerítés, és új parkolók átadási határideje 2023. április 30.

A modern stílusú főépület két régebbi épület között kap helyet. A főépület építésének kezdési határideje időjárásfüggő, de már akár a hetekben hozzákezdhet a kivitelező. Amint megszűnnek az erős fagyok, elkezdik az alapozási munkálatokat, és a remények szerint február végére be is fejezik.

– Ez lesz a leglátványosabb rész, amikor a két régi épület össze lesz kötve egy teljesen új épülettel. A régiek földszintesek, a főépület pedig emeletes lesz, valamint a padlástér is be lesz építve. A már meglévő épületek homlokzatát szigetelik, de hasonló burkolatot kap, mint az eredeti volt. Ezzel szemben az új épületrész modern stílusú lesz, hatalmas üveg felületekkel, hatalmas belmagasságú aulával, és galériával. Szerintem nagyon szépen fog harmonizálni az új épület a két régivel.

Forrás: behir.hu | 2022. január 24. 14:32 | Vári Bianka

A teljes cikk megtekinthető a BEHIR.HU oldalán: Látványos szakaszában tart a Kondorosi Népfőiskola építése